Tomáš Macela: Od basketu ke studiu a zase zpět

02.08.2010 - Matěj Sýkora
počet přečtení: 2556
vytvořeno 02.08.2010, upraveno 02.08.2010

Hrát proti Mekelemu (jak se Tomáši Macelovi přezdívá) bylo v dorosteneckých letech vždycky hodně nepříjemné. Když malý, leč neuvěřitelně rychlý pardubický rozehrávač rozkmital své ďábelské nohy, říkal jsem si : "Proč mi jen Pánbůh nenadělil o 20 centimetrů víc? Radši se rohovat na písmenech s Hampličem (= Tomáš Hampl, nyní hráč Bilbaa), než bránit tuhle myš s dieselovým motorem...". V příští sezóně bude mít dvaadvacetiletý Tomáš životní možnost využít svých kvalit v Mattoni NBL. Měl by plnit důležitou roli rozehrávače v celku Svitav.

Tomáši, jak byste s odstupem času zhodnotil loňskou sezónu, kdy jste po několika letech znovu nakoukl do Mattoni NBL?
Hodnotím ji kladně, přestože jsem neměl zrovna moc příležitostí zahrát si nějaký delší časový úsek. Už když jsem se ale v létě připojil k týmu, znal jsem svoji roli a byl jsem na takový průběh sezóny připraven. Z Pardubic se za poslední roky stal velice ambiciózní tým a prosadit se tam - obzvláště na postu rozehrávače - není vůbec snadné. Pro mě tedy byla skvělou zkušeností vůbec možnost trénovat celý rok po boku všech těch výborných hráčů.

Dlouhé roky jste patřil mezi nejnadějnější české rozehrávače v mládežnických kategoriích, brzy jste nakoukl do nejvyšší mužské soutěže a přitom hrál 1. ligu za pardubické béčko. Pak ovšem přišel odchod do spodního týmu 1. ligy - Prostějova B. Co bylo důvodem téhle změny?
Do Prostějova jsem odcházel v roce 2008 kvůli škole. Studoval jsem v Olomouci a říkal jsem si, že takové skloubení sportu se studiem bude ideální. Bohužel, tenhle krok se příliš nevydařil, zjistil jsem, že žádný velký student ze mě asi nebude a navíc jsme s Prostějovem sestoupili do druhé ligy.  

Když jste na Hanou odcházel, nebral jste to v rámci své kariéry jako krok zpět?
To vůbec ne, tehdy jsem se prostě rozhodl, že pro mě bude prioritou škola. Když k tomu pak přišla nabídka pokračovat v druhé nejvyšší soutěži, byl jsem spokojený. Jak už jsem ale říkal, po roce jsem si uvědomil, že moje priority by asi měly být jinde... (úsměv) 

Nyní přestupujete z Pardubic do týmu ligového nováčka ze Svitav. Hovořil jste už s vedením, jaká by měla být vaše pozice v družstvu?
Nějak konkrétně jsme tohle téma ještě neřešili, každopádně bych ale ve Svitavách měl dostat podstatně větší důvěru a porci minut než tomu bylo letos v Pardubicích.

Je pro vás velikou motivací po letech nesčetných tréninků usadit se konečně v Mattoni NBL?
To je samozřejmé! Jeden z hlavních důvodů, proč jsem přišel do Svitav je, že bych už rád zjistil, jak na tom opravdu jsem v porovnání se silnou konkurencí a jestli jsem schopen tuhle soutěž obstojně hrát. 

Takže si věříte, že se mezi výbornými zahraničními hráči, kterých je v Mattoni NBL - zejména na vašem postu playmakera - poměrně dost, prosadíte?
Věřím, že jsem schopen se s nimi nějak popasovat...  Jak už jsem ale zmiňoval, sám jsem na sebe zvědav (úsměv). Jisté je, že konkurence je opravdu obrovská.

Vraťme se ještě k nově budovanému týmu Svitav. Jak sledujete aktuální doplňování kádru a co říkáte na doposud získané posily (Horák, Kramný, Špaček)?
S dosavadními posilami jsem spokojený. S velkou částí současného kádru se znám, což pro nás může být jen a jen dobře. Věřím, že se postupem času sehrajeme natolik, že budeme některým týmům schopni konkurovat a hrát s nimi vyrovnané zápasy. 

Tomáši, na co se vy osobně s ohledem na příští sezónu nejvíc těšíte? Je to třeba nějaký konkrétní protihráč?
To bych ani neřekl, jedno jméno protihráče mě nenapadá. U mě je totiž jasné, na co se těším nejvíc - je to možnost zahrát si nejvyšší soutěž v jednom týmu se spoluhráči, se kterými jsem začal hrát basket v přípravce v šesti letech a hrál s nimi prakticky až do staršího dorostu.

Matěj Sýkora