06.07.2013 - Redakce
počet přečtení: 1910
vytvořeno 06.07.2013, upraveno 06.07.2013
OHLAS ČTVRTFINÁLE MS U19 S VIDEEM Jen co ho skaut Washington Wizards Ed Tapscott označil za ohromné překvapení a objev mistrovství světa U19 v Praze, vybral si španělský centr Juan Sebastian Saiz "den blbec". V nejdůležitějším utkání na turnaji se mladík, který dosud doručoval v průměru přes 8 bodů, zmohl ve čtvrtfinále s Austrálií na pouhé dva za 17 minut, než se vyfauloval. Měl sice svých téměř standardních 7 doskoků, ale to bylo na straně pozitiv prakticky vše.
Jen co ho skaut Washington Wizards Ed Tapscott označil za ohromné překvapení a objev mistrovství světa U19 v Praze, vybral si španělský centr Juan Sebastian Saiz "den blbec". V nejdůležitějším utkání na turnaji se mladík, který dosud doručoval v průměru přes 8 bodů, zmohl ve čtvrtfinále s Austrálií na pouhé dva za 17 minut, než se vyfauloval. Měl sice svých téměř standardních 7 doskoků, ale to bylo na straně pozitiv prakticky vše.
"Bylo to hodně těžké a neměl jsem den. Nevím, co se stalo," řekl jen neurčitě při rozhovoru pro Basketmag.
Přiznal však, že vítězní Australané jeho favorizovaný tým zaskočili. "Začali utkání fakt dobvře, dávali v první půlce hodně bodů a my jsme na to nebyli připraveni."
Přes bídnou trojkovou bilanci a spoustu ztrát do soupeřovy zóny si Saiz nemyslí, že by tento typ obrany byl pro Španělsko tím hlavním problémem utkání.
"My jsme hlavně nebyli připraveni v obraně. Neběhali jsme s nimi zpátky dost rychle při jejich brejcích a navíc jsme je nechali až příliš skórovat z otevřených střel."
Ze španělského pohledu je to druhý výbuch ve dvou letech. Loni na ME U18 tým padl také ve čtvrtfinále - s Rusy, o 2 body.
"Měli jsme si tady v Praze dojít pro medaili, ale takhle to prostě dopadlo," lituje rodák z Madridu, který si na Španěla (matka je ovšem z Dominikánské republiky) vybral netypickou, protože americkou cestu basketbalového růstu.
V zámoří už studoval na střední a teď jej čeká první sezona na univerzitě v Mississippi. I tam ho jistě bude sledovat již zmíěný Ed Tapscott.
"Jestli mě chválil, tak to je super, ale zatím jsme ještě děti a musíme na sobě pořád hodně makat. Snad se dokážu prosadit i v NCAA," říká zatím 203 vysoký centr, který skauta Wizards upoutal i svýma velmi dlouhýma rukama.
Proč americkou cestu se Juan rozhodl proto, že v NCAA vždy chtěl hrát. "Je to výborný způsob, jak dělat basket. Nevím, proč Španělé do Ameriky moc hrát nechodí, já ale vždy chtěl jít zkoumat nové věci, získávat nové kamarády a naučit se i jiný basket než ten španělský."
Tomu sice přisuzje velké výhody i náskok proti Americe z hlediska toho, jak už mladí hráči výrazně lépe zvládají techniku hry a taktiku, ale zámoří má podle něj zase výhodu ve fyzickém přístupu (ten i podle trenéra Španělů leckterým hráčům z Pyrenejí chybí), hře 1 na 1 a velkém tlaku při obraně na hráče s míčem.
"Mně osobně fyzický styl vyhovuje, svoje tělo při hře používám rád," neskrývá Juan.
-trh-
Copyright © 2015 - 2025 Basketmag. Created by: LERIS.cz