Sanders o neuvěřitelném pískání, záchranném telefonátu s Budínským a důsledcích vypětí

23.05.2010 - Redakce
počet přečtení: 2433
vytvořeno 23.05.2010, upraveno 23.05.2010

V Zápase 1 nasázel 17 bodů, ztratil jediný míč, užitečnost měl 15 a jeho tým - vyhrál. Pak výbuch. A další. Dvakrát 5 ztrát a rating 1! Výsledek? Ano, dvě porážky. Hráčská čest mu další selhání nedovolila. Proto Levell Sanders vystřihl výjimečný výkon s 29 body, šestkami 12/11 a zázračnou střelou v koncovce, když ho jeho tým potřeboval nejvíc. Hlavně díky zkušenému playmakerovi Mlékárna Miltra v Prostějově urvala Zápas 4 semifinálové série NBL 86-82 a vynutila si Duel 5 na domácí půdě.

V Zápase 1 nasázel 17 bodů, ztratil jediný míč, užitečnost měl 15 a jeho tým - vyhrál. Pak výbuch. A další. Dvakrát 5 ztrát a rating 1! Výsledek? Ano, dvě porážky. Hráčská čest mu další selhání nedovolila. Proto Levell Sanders vystřihl výjimečný výkon s 29 body, šestkami 12/11 a zázračnou střelou v koncovce, když ho jeho tým potřeboval nejvíc. Hlavně díky zkušenému playmakerovi Mlékárna Miltra v Prostějově urvala Zápas 4 semifinálové série NBL 86-82 a vynutila si Duel 5 na domácí půdě.

Elle, v druhé půlce Zápasu 4 se už zdálo, že je s vámi amen. Šteffel s Pelikánem vám nemohli pomoct kvůli zraněním, vaše rotace byla užší a užší a vypadali jste už hodně znavení. Jak jste se dokázali v koncovce zvednout k výhře?
Za prvé jsme věděli, že v případě porážky je konec sezony. A nikdo nechtěl, aby skončila takhle. A za druhé nemáš jinou šanci, než bojovat až do konce. Jasně, byli jsme unavení. Robert Šarovič si třeba jednu chvíli ve čtvrté čtvrtině řekl o střídání a po zápase jsme se nad tím i docela pobavili. Já si v ten moment ani neuvědomil, že není na hřišti. A za chvíli byl timeout, kdy Robert řekl kouči, že už je připraven se vrátit. Totálně mě to zaskočilo. Byli jsme tak zabraní do zápasu a ten běžel tak rychle, že jsem jeho odchod z palubovky nezaznamenal. Takže nebyl ani moc čas přemýšlet nad únavou.

Nicméně i o míře vašeho vyčerpání to vypovídá docela dost...
Hlavně kluci, kteří se musejí potýkat s velkými silnými chlapy jako Chán nebo Landry, toho dost mají. Musejí bránit pick and rolly, doskakovat a spoustu dalších věcí. Teď vážně rozumím tomu, proč trenéři v Eurolize mají a používají tolik hráčů. Na nejvyšší úrovni jednoduše není v lidských silách hrát celých 40 minut. Prostě musíš mít nějaký oddech, čas na to dát se dohromady. Proto je velká rotace dost zásadní. Pro nás bylo důležité, že v sezoně jsme měli kluky, kteří mohli střídat, i kluky, co můžou hrát 30 a víc minut. Teď jsem ale moc rotovat nemohli, protože ti z lavičky nebyli k dispozici.

Jak to vůbec vypadá s Pelikánem a Šteffelem, kteří z utkání museli odstoupit? Budou moct hrát v Zápase 5?
V sobotu to ještě nebylo jasné, měli před sebou vyšetření. Hned v pátek po zápase byli v nemocnici, ale přístroje, které potřebovali, nebyly k dispozici.      

Vy sám jste v předchozích zápasech právě nezářil. Jak se vám povedlo najednou vystřihnout takový výkon?
Hlavní věc byla moje čest. Cítil jsem, že jsem týmu nepomohl ve druhém, ani ve třetím utkání. Dělal jsem šílené ztráty a věděl jsem, že nehraju, co umím. Dokonce mi volal trenér Budínský a říkal mi: "Koukal jsem na to a ten hráč na hřišti, tos nebyl ty. Hraj to, co umíš. Buď agresivnější." Mluvili jsme o tom i s kluky v týmu. Důležitým faktorem byla hrdost, nechtěl jsem ukončit sezonu a vědět, že jsem nedokázal týmu pomoct. Věděl jsem, že můžu být lepší a že umím být lepší.

Trápí vás nějaké zranění?
Ne, prakticky nic mi není. Jen něco se zuby, ale jinak v pořádku.

Rozehrávač Lawrence, klíčový hráč Orlů, je v obraně těžkým oříškem i pro vašeho kolegu Muirheada, mnohými považovaného za jednoho z nejlepších obránců ligy. Jak ho můžete zastavit?
Na téhle úrovni je prakticky nemožné někoho ubránit jeden na jednoho. Útočník má vždycky výhodu. Vím, že ho nemůžu ubránit sám a že jeho nájezdy do šestky musíme co nejvíc eliminovat jako tým. Na druhou stranu pro nás je dobré, že když ho nutíme chodit za body do koše, ostatní jejich hráči nedostanou do ruky míč. Je to tedy dvojsečná zbraň.

Za jak důležité jste považoval, že Prostějov neproměnil v Zápase 4 posledních 11 trojkových střel? Místy se zdálo, že trefit byť jedinou z nich, těžko byste hledali odpověď.
To bylo naprosto zásadní. Byl jsem z toho fakt špatný, když jsem ráno po zápase koukal na záznam. Na hřišti si to člověk nestihne uvědomit, ale v televizi jsem se zhrozil nad tou spoustou otevřených střel, co minuli. My musíme odvést daleko lepší práci na rozpoznání toho, kdo je v daný moment jejich dobrý střelec. Padnout jim jedna dvě z těch trojek, už bychom nebyli v sérii. Tyhle střely, co míjeli, v Zápase 3 proměňovali a taky ho vyhráli. Hráčům jako Jarda Prášil nebo Veikalas nejde dávat tak otevřené pokusy. 

Teď k vaší zóně. Není to typické vidět váš tým hrát většinu zápasu tento typ obrany. Bylo to teď naposledy hlavně kvůli přežití v situaci bez dvou zraněných pivotů?
Něco jsme museli zkusit. Nemohli jsme si dovolit vyfaulovaní Kena Walkera a Roberta Šaroviče, protože by nám nezbyl nikdo pod koš. V Zápase 3 jsme si všimnuli, že se nám ve čtvrté čtvrtině zóna docela dařila. Jen jsme udělali pár chyb, po kterých Prášil trefil ty velké trojky. Takže teď jsme na zónu vsadili víc a hlavně jsme i museli. 

V Zápase 4 jste opět vyhráli bitvu o odražené míče, kterou jste v Utkání 3 prohráli. Je to tak klíčová věc k tomu, abyste mohli vůbec pomýšlet na vítězství?
Určitě. Po Zápase 3 jsme měli týmový meeting a tam jsem právě zmínil to, že každý "zvenku", kdo ten zápas viděl, viděl i to, že Prostějov chtěl vyhrát víc. Řekl jsem klukům, že není možné, aby například Landry měl tolik doskoků. Bylo to v tom dát do hry větší nasazení. Když jsme ho tam vkládali, doskok jsme vyhráli. A pro nás to je opravdu klíč. Každý zápas se zatím rozhodoval v jednom dvou útocích. Když si pohlídáš obranný doskok, nedáš jim ten útok navíc. A taky když neztrácíš balony, jako jsme to často dělali my, máš naopak víc míčů a útoků k dispozici. Ve druhém zápase jsme měli 24 ztrát a tím jsme přišli řekněme o 14 možností zakončení.

V posledním zápase taky padlo pár technických chyb a napětí v utkání gradovalo. Bylo to hlavně kvůli vystresování hráčů, nebo proto, že arbitři nezřídka nepískají i dost zřetelné fauly a naopak? 
No, je to fakt neuvěřitelné, že tenhle způsob posuzování máme při semifinále ligy. Každý to myslím vidí i v televizi, jako jsem to viděl já po Zápase 4. A je to na obou stranách, ne že by to bylo jen na nás, nebo jen na Prostějov. Ty výroky jsou tak... zvláštní. Pak jsou z toho frustrovaní hráči, fanoušci, trenéři. Ale i rozhodčí jsou lidé. Já dělám chyby, trenéři dělají chyby a dělají je i rozhodčí. Jde o to, že na téhle úrovni, kdy jde o tolik, by si člověk myslel, že to pískání má být o dost lepší.

Co teď musíte udělat, abyste uspěli i v Zápase 5?
Jak jsem řekl, postarat se o odražené míče a nedat soupeři moc útočných doskoků a snadných košů, dopichů. A samozřejmě moc neztrácet míč. Pak máme šanci.

Ještě mi nedá se nezeptat, jak vy hráči během série vnímáte situaci s ukončením partnerství ze strany hlavního sponzora a tím i s nejistou budoucností týmu i vás hráčů? Má to vliv na vaše výkony, nebo to můžete vyloučit?
Myslím, že nemá. Finanční otázky se nad našimi hlavami vznášejí vlastně celou sezonu. Někdy v lednu, nebo únoru jsme se dozvěděli o prvních problémech, vyšel i nějaký článek v novinách. Budu teď mluvit za sebe - při hře na tohle vážně nemyslím. Okamžikem příchodu na hřiště nemám čas přemýšlet, co se děje mimo. Hra je tak rychlá, že jsem si ani nevšiml, když Robert šel na chvíli střídat. Na mou hru to tedy rozhodně vliv nemá. Jako hráč máš nějakou čest, v každém zápase, co hraješ. Když máš šanci se dostat do finále, je to tak výjimečná věc, že prostě nemáš čas myslet na jiné věci!  

Petr Hamták
Foto: Mlékárna Miltra Nový Jičín