18.06.2013 - Redakce
počet přečtení: 1656
vytvořeno 18.06.2013, upraveno 18.06.2013
Možná to byl jeho poslední zápas v aréně, s níž spojil drtivou většinu své fenomenální kariéry. Nejspíš to byl i poslední finálový duel v AT&T Center téhle slavné trojky báječných plejerů. A možná právě proto ho Gregg Popovich, jeho - jednoho z nejlepších hráčů všech dob z druhé vlny -, vsadil vůbec poprvé v sezoně do základní pětky. Možná právě proto Manu Ginobili hned první trojkou zlomil své bídné play-off. A možná právě proto hrál jako fantom a zaskvěl se 24 body a 10 asistencemi. Jestli tohle měla být kariérní derniéra před fanoušky Spurs, nemohla dopadnout lépe.
Možná to byl jeho poslední zápas v aréně, s níž spojil drtivou většinu své fenomenální kariéry. Nejspíš to byl i poslední finálový duel v AT&T Center téhle slavné trojky báječných plejerů. A možná právě proto ho Gregg Popovich, jeho - jednoho z nejlepších hráčů všech dob z druhé vlny -, vsadil vůbec poprvé v sezoně do základní pětky. Možná právě proto Manu Ginobili hned první trojkou zlomil své bídné play-off. A možná právě proto hrál jako fantom a zaskvěl se 24 body a 10 asistencemi. Jestli tohle měla být kariérní derniéra před fanoušky Spurs, nemohla dopadnout lépe.
Tim Duncan a spol. v už zřejmě posledním titulovém tažení v sestavě s Parkerem a právě Ginobilim se po domácím triumfu 114-104 ujali vedení 3-2 ve finálové sérii s Miami a sahají po březích ráje.
Když končila třetí čtvrtina a Manu Ginobili odcházel střídat, nesl se na vlně skandovaného řevu sanantoniovských tifosi: "Ma-nu, Ma-nu, Ma-nu."
Spurs prostě nemohli tenhle poslední domácí zápas sezony ztratit. Ne letos. I kdyby nakonec Finále prohráli, což se stále může stát.
"Takový zápas jsem potřeboval," ulevil si bezmála 36letý Manu, který takhle statisticky plodný duel neměl od roku 2008.
"Střelecky se mi zatím nedařilo a potřeboval jsem, aby mi věci hrály do ruky. A pak jsem dokázal najíždět, získávat fauly, trefovat se z dálky."
A burácející aréna ho za jeho famózní show velkolepě odměnila. "Bylo úžasné slyšet to skandování," přiznal Manu. Dřív to bylo něco běžného, v poslední době však rozhodně ne. "Cítit, že jsem opravdu pomohl k až dvacetibodovému vedení, to už mi vážně moc chybělo."
Jak kouč Popovich pro Argentince doprovodil své rozhodnutí vložit ho poprvé v sezoně do základu? Prý nijak. Žádná omáčka motivačních vět. Prostě nic. Ďábelsky zkušený kormidelník to zdůvodnil jen tím, že Heat hrají s malou sestavou a Spurs se museli přizpůsobit.
V základu však Manu musel od začátku ukázat, že stále ještě umí být tím, kým dlouho býval. Musel vložit agresi do svých prvních akcí, od začátku napadat obranu. V sázce nebylo nic menšího než klíčový zápas celé série. Celé sezony.
"Až dosud jsem byl naštvaný a zklamaný," řekl Ginobili na adresu svých výkonů. "Jsme ve finále, stav 2-2 a já jsem týmu v podstatě nepomohl."
Tim Duncan a napůl zraněný Tony Parker trpěli se svým parťákem. Moc jemu i sobě přáli, aby se zvedl. Věděli, že bez něj to proti nadčlověku LeBronovi až k titulu nepůjde.
"Manu byl deprimovaný. Je extrémně soutěživý a chce hrát dobře. A chtěl nám strašně pomoct. Já jsem věděl, že ten pátý zápas bude jeho," tvrdil Duncan, toužící po svém pátém titulu.
Jak moc chtěl Ginobili vše zlomit, ukázala už ona první úspěšná trojka. "Byla to velká střela, navíc po systému, který nebyl určen pro něj. Měl to být signál pro mě," prozradil Tony Parker.
Manu už za necelých 5 minut trumfl 8 body a 3 asistencemi celou svou 26minutovou produkci z Utkání 4. V ten moment byl zapomenut jeho finálový bídoprůměr 7,5 bodu.
Bůhví, jak by ale vše dopadlo, kdyby Heat nenasadili do základu Mikea Millera. A Ginobili nešel od první minuty do utkání také. Jenže zatímco Heat tvrdili, že s Millerem v základu se pro ně nic zásadního nezměnilo, pro Spurs se toho změnilo opravdu dost.
"Oni mě i Tima brání hodně nahoře. A když je Manu na hřišti s námi a Heat se mě snaží ulovit do pastí a zároveň hlídají Tima, pro Manuho se otevřou dobré možnosti. A v pátém zápase se jich zhostil skvěle," vypíchl Parker, který při svém zranění hamstringu potřeboval pomocníka na účinné řízení útoku. A byl to právě Manu, kdo opět odrazil soupeře, body nebo asistencemi, když Heat vymazali náskok Spurs z první půlky.
Ginobili měl za sebou dosud hodně slabé play-off. A i jeho top moment, klíčová trojka na konci druhého prodloužení proti Golden State, přišla v utkání, kdy se mu vůbec nedařilo a kdy těsně před vítěznou střelou vyslal nesmyslnou trojku, z níž kouč Popovich málem dostal infarkt. Mohla totiž Spurs stát zápas.
"Z pocitu, že bych ho nejradši vytrejdoval, jsem se posunul k euforii, kdy bych mu druhý den rád připravil snídani," glosoval to tehdy Popovich.
Jak připomínají zámořští reportéři, Spurs získávali klíčová vítězství proti Golden State nebo Memphisu spíš navzdory Ginobilimu, než díky němu. A dokonce už zaznívaly posměšky typu, že San Antonio už nemá žádnou Velkou trojku, ale jen Dvojku.
Ginobili se postupně dostával do stínu nového trojkového rekordmana dějin Finále Greena nebo stále lepšího mladíka a Jamesova strážce Leonarda.
Zatímco Argentinec ještě během Finále odmítal, že by na vině matných výkonů bylo jeho stárnoucí tělo, Gregg Popovich podotkl, že jeho svěřenec stále nenašel rytmus hry a ztratil sebedůvěru.
Manu v play-off do finálového Utkání 5 střílel s (ne)úspěšností 37,7 procenta (průměr 10,6 bodu), což bylo jeho nejhorší číslo kariéry. Ve Finále poklesl dokonce až na 34,5. Přestal hrát pro sebe a snažil se hlavně nabíjet spoluhráčům - třeba v Utkání 3 měl 6 asistencí, v sérii s Golden State dvakrát dokonce 11. Jenže i když i kouč Heat Spoelstra chválil po Zápase 3 jeho nepředvídatelnost a důležitost v centru mnoha úspěšných útoků, Spurs potřebovali jeho agresi a výjimečnost při napadání koše.
V pátém utkání tohle všechno našli a možná právě touhle svou už téměř nečekanou show Manu posunul Spurs k titulu. Pokud by se rozhodl skončit, což nyní zvažuje, nemohl by si vybrat lepší moment.
Který hráč by se nechtěl loučit se sezonou (nebo rovnou s kariérou) tím dechberoucím okamžikem, kdy se celá aréna otřásá skandováním jeho jména?
-trh-
Copyright © 2015 - 2025 Basketmag. Created by: LERIS.cz